A rozsban rengeteg ásványi anyag található, mint például kálium, kalcium, foszfor, vas, cink, magnézium, szelén és némi réz is. Ezen kívül fehérjéket, lassan felszívódó cukrokat, szerves sót is tartalmaz, sőt B1- és B3-vitamin is bőségesen található benne.
Rendszeres fogyasztása jótékonyan hat a szervezetünkre: csökkenti a koleszterinszintet, serkenti a vérkeringést, tisztítja az érfalakat, méregtelenít és segíti az emésztést. A rozs kitűnő izomerősítő hatással is rendelkezik,és javítja az erőnlétet is.
A lenmag A, B, C, D E vitamint, káliumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot, vasat, cinket, mangánt, szilíciumot, rezet és jódot tartalmaz. Magas rosttartalma segíti az emésztést, hozzájárul a méreganyagok ki ürítéséhez a szervezetből, és orvosolja a székrekedést. A lenmag felszínén az emésztés során képződő nyálka serkenti a belek működését, így felgyorsítja az anyagcserét. Kedvelt összetevő a fogyókúrázók étrendjében is, mert tisztítja a bélrendszert, segíti az emésztést és ezáltal gyorsítja a bélmozgást, rostszegény életmód esetén segíti ezt a folyamatot.
Mivel gyorsítja az anyagcserét, a zsírégetés is hatékonyabb tempóra vált, a zsírt energiává alakítja, a benne lévő nyálkaanyag pedig a gyomorba érve megduzzad, ezáltal teltségérzetet ad, csökkenti az étel utáni vágyakozást.
Izomláz és izomfájásra is jó gyógyír, magas fizikai igénybevétel esetén, főleg sportolóknál.
A gyomor, bél vagy nyálkahártya, ízületi és egyéb gyulladásokat de fekélyeket és vesebántalmakat is hatékonyan orvosolhatunk vele.
Kiváló antioxidáns, jó immunrendszer egészítő és védelmet nyújt rákos sejtek kialakulása ellen, főleg prosztata és vastagbélrák ellen.
A napraforgó értékes a test számára a fehérje és rendkívül magas ásvány tartalma, jó hatással van a prosztata problémákra, mértékkel való fogyasztása segíti a fogyást, beindítja az emésztést, segít kezelni a székrekedést és vizelethajtó tulajdonsága is van. Folsavban is gazdag, ezért értékes tápanyagforrás a női szervezet számára.
A szezám parányi magvait összetételük rendkívül értékes táplálékká teszi. Telítetlen zsírsavakat nagy arányban tartalmaz, tömegének több mint felét olaj teszi ki. Jelentős mennyiségű A-, B1-, B2-, E-vitamin van benne. Kalciumban különösen gazdag, de más ásványi anyagoknak, így például káliumnak, foszfornak, magnéziumnak, vasnak is bőséges forrása. Lecitin-, szezamintartalma miatt a fogyasztása a magas koleszterinszintűeknek különösen előnyös, szív- és érvédő táplálék, mivel koleszterincsökkentő hatású illetve akadályozza az érfalakon a plakk-képződést.
A szezámmagból préselt szezámolaj B-, D- és E-vitamint, értékes aminosavakat, foszforsavat és lecitint tartalmaz. Nagy energiatartalma - 570 kilokalória van 100 grammjában - és vitaminjai, antioxidánsai miatt hatékony roboráló szer. Gazdagabb kalciumban, mint például a tehéntej, így fogyasztása segíthet elkerülni a csontritkulást.